Misija i vizija

Naša vizija

Mi vjerujemo u slobodno, odgovorno i prosperitetno društvo Evrope. Upravo zbog toga Luča Institut teži ka povezivanju mladih, talentovanih i slobodnoumnih pojedinaca, odnosno budućih lidera Evrope. Dekalog slobode nam služi kao podsjetnik na sve vrijednosti i principe na kojima je Institut izgrađen, ali i na širu viziju naše organizacije koju težimo da dosegnemo.

Naša misija

Naš zadatak je da postanemo najprepoznatljiviji evropski istraživački centar koji će povezivati slobodnoumne i inovativne mislioce u Evropi. Glavna uloga Luča Instituta ogleda se u istraživanju, razvoju, edukaciji i promociji politika koje naglašavaju važnost ograničenja državne moći, individualnih, ekonomskih i političkih sloboda, tržišne ekonomije, i preduzetništva.

Networks

Luča Institut je član mnogih međunarodnih mreža i inicijativa koje ojačavaju pro-liberalne ideje i vrijednosti širom svijeta.

Zašto Luča?

Luča (eng. The Lucha) je riječ koja potiče iz crnogorskog jezika, a koja simboliše onoga ko donosi svjetlost u tami. Opšteprihvaćen prevod ove riječi je snop svjetlosti, iluminacija, odnosno iskra. Naziv našeg Instituta inspirisan je djelom “Luča mikrokozma”, najpoznatijeg crnogorskog pjesnika, filozofa i vladike, Petra II Petrovića Njegoša. Pomenuto djelo čini svojevrsnu filozofsku platformu Luča Instituta. Veza između Instituta i djela krije se upravo u pojedincu koji preispituje, istražuje i razvija značenje života i onoga što je izvan okvira ustaljenog promatranja na isti. Iako je često ovo djelo posmatrano kroz religijsku prizmu zbog toga što je pisano u vrijeme hrišćanskog posta, ono je uzvišenije od toga i predstavlja ideal čovječje potrage i pobude za dubljim razumijevanjem i saznanjem onoga što nas okružuje i ono što naša sloboda predstavlja.

Liberalizam nije fiksna dogma

Niti je danas više dovoljno da se ideja liberalizma oblikuje iz proučavanja djela njenih velikih utemeljitelja. Liberalizam nije dovršena doktrina ili fiksna dogma.

Switch The Language

  Luča Institut predstavlja svojevrsni evropski istraživački centar, odnosno tzv. Trust mozgova, sa sjedištem u Crnoj Gori. Naš zadatak je da postanemo najprepoznatljiviji evropski istraživački centar koji će povezivati slobodnoumne i inovativne mislioce u Evropi. Glavna uloga Luča Instituta ogleda se u istraživanju, razvoju, edukaciji i promociji politika koje naglašavaju važnost ograničenja državne moći, individualnih, ekonomskih i političkih sloboda, tržišne ekonomije, i preduzetništva.

  ADRESA

  Radoja Dakića 30/A, Lamela 2-9, III Sprat, Apt. #19, 81000 Podgorica, Crna Gora

  TELEFON

  +382 (20) 330 905

  EMAIL

  info@luchainstitute.org

  Cart
  X