O nama

Naša vizija

Mi vjerujemo u slobodno, odgovorno i prosperitetno društvo Evrope. Upravo zbog toga Luča Institut teži ka povezivanju mladih, talentovanih i slobodnoumnih pojedinaca, odnosno budućih lidera Evrope. Dekalog slobode nam služi kao podsjetnik na sve vrijednosti i principe na kojima je Institut izgrađen, ali i na širu viziju naše organizacije koju težimo da dosegnemo.

Naš zadatak

Naš zadatak je da postanemo najprepoznatljiviji evropski istraživački centar koji će povezivati slobodnoumne i inovativne mislioce u Evropi. Glavna uloga Luča Instituta ogleda se u istraživanju, razvoju, edukaciji i promociji politika koje naglašavaju važnost ograničenja državne moći, individualnih, ekonomskih i političkih sloboda, tržišne ekonomije, i preduzetništva.

Mreže

Luča Institut je ponosni član mnogih međunardnih mreža koje jačaju pro-liberalne ideje i vrijednosti širom svijeta.

upoznajte naš tim

Luča Institut

Upoznajte sve pojedince koji stoje iza Luča Instituta i koji posvećuju svoj život širenju i unaprijeđivanju ideja slobodnog, odgovornog i prosperitetnog društva u Evropi.

Slobodan Franeta
Predsjednik
Ljubomir Filipović
Nezavisni savjetnik
Igor Lukšić
Regionalni direktor u PwC za Jugoistočnu Evropu
Ivan Piper
Član Odbora direktora
Austin J. Jack
Član Odbora direktora
Aljoša Drobnjak
Član Odbora direktora
Ajla Mustafalić
Direktorica Centra za razvoj preduzetničke misli
Jovana Radović
Blagajnik
Violeta Žudić
Glavni operativni službenik

Zašto Luča?

Luča (eng. The Lucha) je riječ koja potiče iz crnogorskog jezika, a koja simboliše onoga ko donosi svjetlost u tami. Opšteprihvaćen prevod ove riječi je snop svjetlosti, iluminacija, odnosno iskra. Naziv našeg Instituta inspirisan je djelom “Luča mikrokozma”, najpoznatijeg crnogorskog pjesnika, filozofa i vladike, Petra II Petrovića Njegoša. Pomenuto djelo čini svojevrsnu filozofsku platformu Luča Instituta. Veza između Instituta i djela krije se upravo u pojedincu koji preispituje, istražuje i razvija značenje života i onoga što je izvan okvira ustaljenog promatranja na isti. Iako je često ovo djelo posmatrano kroz religijsku prizmu zbog toga što je pisano u vrijeme hrišćanskog posta, ono je uzvišenije od toga i predstavlja ideal čovječje potrage i pobude za dubljim razumijevanjem i saznanjem onoga što nas okružuje i ono što naša sloboda predstavlja.

01.Aprila2018

Novo sjedište u Podgorici

Novo sjedište Luča Instituta u Podgorici nudi otvoreni radni prostor za istraživače društvenih nauka i slobodnoumne mislioce.

27.Jul2017

Osnovan

Luča Institut je zvanično registrovan shodno zakonima Crne Gore 27. Jula 2017. godine potvrdom Ministarstva javne uprave.

Switch The Language

  Dear Visitor,

  We, at The Lucha Institute, are constantly working to upgrade our platform. In few days we will add a lot of new features and more information regarding our organisation. New platform will be consisted of many additional features that will help you to follow our work more easily. In case you need additional information regarding our new platform please do not hesitate to reach us.

  Luča Institut cijeni sve doprinose i napore uložene od strane pojedinaca i kompanija u dalji razvoj našeg Istraživačkog centra. Sve donacije će biti usmjerene ka Fondu za razvoj mladih istraživača, jer vjerujemo da će to biti od velikog značaja za buduće generacije slobodnoumnih mislilaca.

  ADRESA

  Radoja Dakića 30/A, Lamela 2-9, III Sprat, Stan br. 19

  TELEFON

  +382 (20) 330 905

  EMAIL

  info@luchainstitute.org

  Cart